Objavljeno: 19.11.2021

Ako razmišljate o tome kako da oplemenite svoj životni i radni prostor, kancelariju ili restoran, a da ne bušite zidove i ne vršite krupne prepravke, razmislite o stonim lampama. Osvetljenje iz uglova je mnogo prijatnije od centralnog osvetljenja. 

Svetlost čiji su izvori  sa različitih strana, stolova, komoda, polica, noćnih stočića pruža utisak komfora i udobnosti. Dok radite, odmarate ili se zabavljate u tako osvetljenom prostoru, shvatićete da stone lampe nisu samo detalji, već bitni elementi za funkcionalniji život. 

Dobra svetlost oduvek je važila za uslov dobrog života

Još praistorijski čovek shvatio je da sunce nije jedini izvor svetlosti. Kako bi uneo svetlost u pećinu, u školjkama je palio mahovinu, a kako bi svetlost duže trajala, mahovinu polivao životinjskom mašću. 

Može se reći da su to bile prvobitne stone lampe. Vremenom je školjku zamenila keramika koju su ljudi oblikovali, a takve lampe su prvo nastale u Staroj Grčkoj, odakle i potiče naziv lampa, a znači svetlost ili baklja. Prve modernizovane stone lampe javile su se u 18. veku i bile su to uljane lampe. 

Prva električna stona lampa konstruisana je početkom 19. veka, one su se  ubrzo našle u prodaji i osvojile čitav svet. Modernizacija se nastavlja i danas pa se mogu naći u različitim oblicima, od različitih materijala i služe različitim načinima osvetljenja.

Kako da izaberete dobru stonu lampu?

Različiti oblici, materijali i načini osvetljenja mogu da dovedu do dileme prilikom kupovine stone lampe. Vrlo je važno da se pre kupovine zna gde će stajati lampa. Ne mogu sve lampe da se uklope u isti prostor, ne kupuju se iste za radnu sobu i dnevnu sobu. 

U radnoj sobi lampe su najčešće na radnom stolu i potrebno je da svetlost pada na radnu površinu stola. U izboru tih lampi vodimo se prvenstveno kvalitetom svetlosti.  

U dnevnoj sobi  mogu biti na komodi ili polici i svetlost ne mora da pada na dole, pa se mogu birati i lampe koje bacaju svetlost naviše. U izboru  treba jedino da vodite računa o prostranosti prostorije, blizini kreveta, ali  imate više slobode, pa su po nekada one u dizajnu prava remek dela kojima ćete osvežiti prostor. 

Dizajn odlučujući u izboru

Pri izboru modela stonih lampi vodi se računa o tome da se uklapaju u enterijer prostorije. Međutim, dizajneri čeasto savetuju da se izađe iz okvira očekivanog i da se prostor osveži smelim izborom detalja. 

Ukoliko u prostoru dominiraju jednostavne linije, treba izabrati lampe neobičnih oblika. Sve ređe se u radnjama sreću klasične lampe sa abažurima, a sve više je onih u obliku kutija, ogledala, led štapova. 

Minimalizam u uređenju prostora doveo je do svedenosti oblika na jednostavne linije pa su sve češće u ponudi lampe u obliku kutija malih dimenzija, ali različitih boja. Savremeni dizajn omogućuje da se odstupi od klasičnosti i svetlih abažura. Boja je presudna samo u uklapanju u enterijer, dok ne utiče na jačinu svetlosti. Sve više viđamo lampe tamnih boja ali je svetlost podjednako dobra. Stone lampe su sve dalje od svoje funkcije izvora svetlosti a sve bliže estetskoj funkciji. A kad govorimo o estetici, lepota je uvek u oku posmatrača i našem izboru.


#Izdvajamo iz ponude:

Dimabilna stona lampa Aglae Brilliant

Ova lampa minimalističkog dizajna veoma je univerzalna. Odlično će se uklopiti u sve prostore - od radnih, preko dnevnih, spavaćih soba, ali i hodnika i trpezarija. Funkcija dimabilnosti je naročito zgodna kada su stone lampe u pitanju. Za još stonih lampi iz Mobiliart ponude pogledajte ovde