Objavljeno: 28.02.2019

Idealan aksesoar koji služi da se prostorija dodatno osvetli jesu podne lampe. Najčešće se postavjaju pored fotelje, stolice ili sofe kako bi dodatno obasjale prostoriju tokom čitanja ili unele malo ambijentalnog osvetljenja u sobu. Da biste odabrali idealnu podnu lampu, najpre razmotrrite sve opcije u ponudi, a uz to obratite pažnju na izgled i atmosferu prostorije u koju želite da stavite novu lampu.

Dizajneri smatraju da sve podne lampe sadrže sledeće karakteristike:

  • Veoma su stabilne.

  • Mogu da se izdignu od poda i stave na stočić kako bi svetlost više obasjala prostoriju.

  • Podne lampe sadrže jedan ili više prekidača.

  • Idealna su dekorativni element za svaki enterijer.

Upotreba podnih lampi

Da bi se obezbedila jača svetlost u prostoriji najčešće se koriste podne lampe. Dostupna je široka ponuda lampi različitog dizajna i stila, te se savršeno uklapaju u svaki dom. Često se postavljaju u ugao prostorije ili blizu mesta za čitanje, jer povećana svetlost doprinosi boljem osvetljenju tokom čitanja, učenja i slično. Zato su pojedini dizajneri isključivo za čitanje kreirali ove lampe.

Karakteristike visokih podnih lampi

Visoke podne lampe često imaju veću bazu i zbog toga imaju jaču snagu svetiljki. Neke mogu da imaju jednu, a neke i dve i tri sijalice, pri čemu od broja sijalica zavisi kolika će biti jačina svetlosti u prostoriji. Upravo od jačine svetlosti zavisi da li će vam podna lampa poslužiti i prilikom popodnevnog čitanja na fotelji ili će samo koristiti kao dekorativni element u vašem domu.

Podne lampe mogu biti različitih dimenzija, a od njihove visine zavisi u koju će se svrhu koristiti. Niže podne lampe služe za čitanje i one su dizajnirane tako da kada sedate budu taman iznad ramena kako bi dodatno osvetlili mesto gde sedite. Lampa za čitanje se može koristiti pored kreveta ili stola.

Visoke podne lampe uglavnom služe kao dekorativni detalji u prostoriji, pa se najčešće koriste u većim sobama, velikim dnevnim boravcima ili prostranim radnim sobama. 

Kako izabrati odgovarajuću podnu lampu?

Prilikom kupovine podne lampe važno je da znate u kom pravcu želite da usmerite svetlost. Na tržištu se mogu naći lampe koje svetlost šalju ka podu i ta svetlost je uskog snopa i lampe koje direktno naviše šalju svetlost. Takođe se mogu kupiti i lampe koje šalju svetlost i ka podu i naviše, pa se mogu podesiti u zavisnosti od želje ukućana.

Obratite pažnju i na jačinu svetlosti koju želite da vaša lampa emituje. Možete izabrati lampe koje imaju mehanizam za prilagođavanje jačine svetlosti, ali i one lampe čija svetlost zavisi od svetiljke. Zato je bitno da odaberete odgovarajući model, jer jačina svetlosti koju lampa emituje trebalo bi da odgovara ne samo prostoriju, već i nameni same lampe. 

Nije isto ako želite estetsko svetlo i svetlo pomoću kojeg želite da uživate tokom čitanja knjige dok sedate u fotelji. Jedno je kada lampa obasjava celu prostoriju, a drugo kada je osvetljen samo mali deo sobe. Pre kupovine dobro razmislite zbog čega najviše želite ovaj dekorativni element u svom domu. U našim salonima i online šopu možete pronaći veliki izbor podni lampi i sigurni smo da ćete pronaći one koje će se savršeno uklopiti u kompletan stil vašega doma. Kompletnu ponudu pogledaj ovde