Objavljeno: 17.03.2020


Kako biste pružili svom detetu najbolje i najzdravije osvetljenje za miran san, kao i preduslov za valjano učenje u sobi, najpre treba pogledati sve opcije. LED plafonjere su najbolji izbor kada je u pitanju bilo koja soba. Evo nekoliko razloga zašto je stavljanje LED osvetljenja u sobu vašeg deteta najbolja odluka.


Najbitnije - nije štetna po dete

Kao što vodite računa kakvu farbu koristite za krečenje zidova dečije sobe, tako bi trebalo da vodite računa koju rasvetu stavljate i da li je ona previše toksična po vaše dete i vas. 

Led rasveta je poznata po tome da ima izuzetno malu količinu štetnih materijala za razliku od standardnih sijalica koje su daleko opasnije za imuni sistem vašeg deteta, posebno ako se slome ili ako dođe do ekstremnih uslova (premda je šansa za takve mala). 


Boje svetla

Postoje tri boje osvetljenja LED plafonjera, ali za dečiju sobu je najbolje izabrati onu koja je najpribližnija dnevnom, prirodnom osvetljenju. Dete tako ne umara i ne šteti svoje oči ako provodi sate u svojoj sobi sa upaljenim svetlom. 

Obične sijalice umeju da prouzrokuju glavobolju ili da vam se vrti u glavi, ali ova vrsta osvetljenja to neće raditi. Kada se oči ne umaraju od običnog svetla već imaju prirodno, dete će se mnogo lakše koncentrisati i bolje će učiti i raditi domaći. Oko se lako i brzo privikne na takvo prirodno osvetljenje, da gotovo i ne oseti da postoji razlika između unutrašnjosti i spoljašnjosti. 


Led plafonjera nije vrela na dodir

Sigurno ste navikli da opominjenete decu da ne diraju lampe, lustere i sijalice, ne bi li se opekli. Međutim, sa led plafonjerama o tome nećete morati da brinete. Njima treba poprilično dugo da se zagreju, ali svakako nikada ne postaju vrele tako da se ne mogu dotaći golom rukom. Ovu mogućnost nemaju ostale vrste rasvete tako da je ovo jedini način da budete mirni i ne brinete se da li će vam se dete slučajno opeći ili ne. 

Dete sada može da istražuje svaki kutak svoje sobe bezbrižno.


Izdržljivost

Još jedna u nizu dobrih stvari o LED plafonjerama jeste da je vrlo teško slomiti. Čak i ako se dete igra sa nečim što može da dođe do plafonjere i slomi je (što je, ponavljamo, teško učiniti) ona nema toksičnih materija u sebi na način na koji to imaju ekonomične sijalice sa živom ili standardne sijalice. LED plafonjere mogu biti vrlo izdržljive. 


Osvetljenost

Ponekad Vam se sigurno desilo da ste došli kući sa posla, upalili svetlo i sijalica pukla. Nema svetla, a nemate ni rezervnu sijalicu. Vi ćete nekako sačekati, ali kada je u pitanju dete i njena soba to je malo teže. Ono je jedva čekalo da stigne kući i ode da se igra u svom malom carstvu. Kada je LED plafonjera u pitanju, Vi gotovo nikad nećete imati taj problem. One traju mnogo duže od standardnog osvetljenja. 


Izgled

Danas ima raznih vrsta led plafonjera tako da možete da izaberete šarene i vesele bolje za sobu vašeg deteta. Možete da dopustite detetu da samo izabere i uklopi sa nijansama svojih zidova, posteljine ili nameštaja. 

Na kraju dana je vrlo važno da znate da je vaše dete potpuno bezbedno u svojoj sobi. Znate da do incidenata sa razbijanjem rasvete ne može da se dođe i možete mirno da spavate. A može i vaše dete, čak i sa upaljenim svetlom!