Objavljeno: 22.03.2021

Sa pojavom korona virusa mnogo što – šta se promenilo, naročito ako govorimo o našim svakodnevnim navikama. Naime, danas se više nego ikada vodi računa o higijeni, s obzirom da je dokazano da se virus prenosi kapljičnim putem. Takođe, ljudi su obazriviji kada se radi o druženju sa bliskim osobama jer je preporuka da se drži socijalna distanca dokle god je virus aktuelan.

Često pranje ruku, dezinfikovanje prostora kao i upotreba raznih hemijskih sredstava samo su neke od mera predostrožnosti koje su na snazi već na samom startu pandemije. Nešto o čemu se u zadnje vreme sve više govori jesu lampe koje proizvode ultraljubičasto zračenje koje je naučno dokazano da ubija patogene i viruse. Germicidne (sterilizacione) lampe su prisutne već duže vreme na tržištu sa svrhom dezinfekcije vazduha u zatvorenom prostoru. Korišćenje ove vrste lampi u borbi protiv mikroba i virusa u poslednje vreme sve više privlači pažnju javnosti. 


UV svetlo se još od davnina koristi za sterilisanje prostora poput bolnica i laboratorija

Mnogim naučnim istraživanjima je dokazano da ultraljubičasto svetlo smanjuje zagađenost u prostorijama i poboljšava sam kvalitet vazduha. Još davne 1930. godine UV lampe su počele da se koriste za sterilisanje medicinske opreme u bolnicama. Preciznije, ovde se misli na lampe koje emituju germicidnu UV-C svetlost. 


Potrebno je razlikovati sledeće vrste ultraljubičastog svetla

Većina naučnika koji se bave ovom materijom upozoravaju da je veoma važno biti svestan koja vrsta UV zračenja se može koristiti u mikrobiološke svrhe. Pa tako, treba razlikovati tri pita UV svetla.

UV – A svetlo ili „crna svetlost“ je najmanje štetna vrsta UV zraka s obzirom da ima najdužu talasnu dužinu. 

UV –B svetlo je vrlo štetno jer prekomerno izlaganje ovoj vrsti svetla može dovesti do pojave raka kože, pa je potrebno izlagati joj se što manje i što kraće. 

UV – C svetlo spada u najštetniju vrstu zračenja. Pošto UV –C zraci razlažu RNK, tj. nukleobaze u ćelijama mikroba, predstavljaju idealnu zaštitu vazduha i vode. Treba biti svestan činjenice da nepravilno korišćenje UV –C svetla može biti vrlo štetno po zdravlje čoveka.  

Takođe, UV – A, kao i UV –B svetlo ne mogu „ubiti“ viruse, već samo UV- C svetlo to može učiniti, naravno ukoliko se koristi na odgovarajući način. 


Na koji način funkcionišu UV – C ili tzv. germicidne lampe?

Svako ko planira da nabavi ovu vrstu lampe mora prethodno biti veoma dobro upoznat sa njenim načinom postavljenja i korišćenja. S obzirom da mogu emitovati zrake u krugu od 360 stepeni, preporuka je da se lampa postavi u samom centru prostorije. Kada se svetlost pravilno postavi, sve vrste patogena, gljivica i bakterija biva automatski eliminisano iz vazduha kao i sa svih površina u prostorijama. Germicidnu lampu možete postaviti direktno na plafon ili na zidove. Nakon aktiviranja lampe potrebno je napustiti prostoriju s obzirom da je naučno dokazano da ova vrsta svetla štetno utiče na zdravlje čoveka. Vreme trajanja sterilizacije je najčešće pola sata a isto toliko mora trajati provetravanje prostorije. 


#Mobiliart preporučuje

U našoj ponudi možete pronaći 3 tipa germicidnih lampi: germicidnu lampu sa ozonom, sa senzorom i ručnu germicidnu varijantu. Prve dve lampe namenjene su dezinfekciji čitavih prostorija, dok su ručne germicidne lampe praktične sa brzu dezinfekciju predmeta i raznih sitnica. Pogledajte ponudu na našem sajtu u okviru kategorije Germicidne lampe i pronađite idealnu lampu za sterilizaciju vašeg doma ili poslovnog prostora.