Objavljeno: 12.09.2019


Odabir rasvete za dečiju sobu je potrebno uraditi sa posebnom pažnjom kad imamo u vidu da naše dete veći deo vremena provodi u svojoj sobi, kada se igra, kada uči i kada spava. 

Izbor rasvete za dečiju sobu zavisi od uzrasta deteta čija je soba, tipa nameštaja, veličine sobe i količine prirodnog svetla koje ulazi u sobu. Važno je izabrati pravu rasvetu, kao i onu koja je bezbedna kako bi se izbegle opasnosti i eventualne nezgode koje dete usled nepažnje može slučajno da prouzrukuje sa rasvetom. Velika pomoć pri odabiru rasvete je LED tehnologija koja je bezbedna i štedljivija u odnosu na klasičnu rasvetu.

Lusteri kao glavno osvetljenje

Prilikom rasporeda rasvete neophodno je prvo odabrati glavno svetlo, ono koje će obasjati celu sobu i koje će eliminisati zone sa senkama. Za postizanje ovakvog načina osvetljenja su najpogodniji lusteri. 

Dečiji lusteri sa svojim raznolikim dizajnom daju prostora za maštu, perfektno se uklopaju u dečiji karakter i stvoraju ambijent koji je detetu prijatan. Lusteri mogu da pruže široko svetlo sve do poda, a znamo da mališani često provode vreme igrajući se na podu. Preporučuju se oni lusteri koji daju toplu boju svetlosti kako bi se stvorila prijatnija atmosfera u dečijoj sobi i izbegao efekat hladnog svetla i atmosfere.

Noćne lampe upaljene radi sigurnosti

Pored lustera kao glavnog osvetljenja koriste se i sekundarni izvori svetla. To su, između ostalog, i noćne lampe

Ne zaboravite da vam tokom noći ova lampa bude uvek upaljena kako soba ne bi bila u potpunom mraku. Deca često imaju strah od mraka, tako da su noćne lampe prva pomoć kad se ono probudi usred noći. Ove lampe mogu ostati upaljene tokom cele noći radi sigurnosti deteta. One daju diskretno i nežno svetlo koje ne ometa spavanje, a opet pruža dovoljno svetlosti koja nije zaslepljujuća, već prijatna za usnule oči tokom noći. 

Noćne lampe mogu biti zidne i one su praktične kod male dece jer mogu da se postave van njihovog domašaja za slučaj sigurnosti. Praktične su i one noćne lampe koje imaju dimer kao  regulator inteziteta svetlosti kada sami određujemo koliko jako svetlo želimo da bude upaljeno.


Stone lampe za školarce

Stona lampa je nezamenljiva za školarce i decu koja nešto rade za svojim stolom. Prvi savet je da se radni sto postavi kod prozora kako bi što više prirodne svetlosti bilo zastupljeno dok dete uči.  Kod ovih lampi se preporučuje hladno bela boja svetlosti. Pokazalo se da se uz hladnu boju svetlosti bolje čita i piše i da ono stvara bolju radnu koncetraciju kod deteta.  Stone lampe se uvek postavljaju na mestu suprotnom u odnosu na  ruku  kojom dete piše kako se ne bi stvarala senka na papiru za pisanje. 

Stone lampe ne samo da osvetljavaju sobu nego su i lep dekor za prostoriju. I kada se ne pale tokom dana stoje na stolu i mogu da ulepšavaju prostor. One mogu da se postave na noćni stočić pored dečijeg kreveta ili na neku drugu komodu u sobi kao sekundarno svetlo. Postoji mogućnost i da sami kombinujete abažur sa postoljem i da napravite da lampa izgleda po vašoj i želji vašeg deteta.