Objavljeno: 09.11.2020

Sistem osvetljenja koji je sve više prihvaćen zbog dizajna i funkcionalnosti u raznim vidovima primene - LED trake. Štaviše, često ih uzimaju u obzir brojni dizajneri enterijera i arhitekte. Pored toga što poboljšavaju količinu i kvalitet osvetljenja u određenom prostoru, pružaju i varijacije u bojama osvetljenosti povećavajući njegovu estetsku vrednost. Većina LED traka obično se montira po sistemu „uradi sam“, jer ih je lako instalirati i koristiti. Njihova prilagodljivost je glavni razlog zbog kojeg se smatraju najefikasnijim dodatnim vidom osvetljenja. Uz pomoć LED traka većina prostorija će biti osvetljena za otprilike jedan do dva sata. Ovaj tekst će vam predstaviti pet osnovnih stvari koje treba da znate o LED trakama.


Proizvode se i isporučuju u različitim dužinama

U zavisnosti od proizvođača, LED trake se obično isporučuju u koturima dužine 5  metara. Mogu se skraćivati na različite dužine u zavisnosti od konkretnih želja i potreba, jer na samoj traci postoje obeleženi delovi na kojima se ona može prekinuti i nakon toga sastaviti pomoću konektora vidljivih na svakoj strani. Nakon sastavljanja se povezuju sa prekidačima i izvorom napajanja što omogućava njegovo uključivanje i isključivanje i kontrolu boja i jačine. Bakarne pločice za lemljenje i nastavljanje olakšavaju dosezanje uglova i ivica na različitim delovima svakog prostora. 


Montiranje lepljenjem

Većina pakovanja LED traka su samolepljive zahvaljujući čemu se lako montiraju na područja po vašem izboru. Kako biste osigurali prijanjanje, na određenim razmacima možete zalepiti i trakasti držač koji će sprečiti da padnu u slučaju da se lepak istroši. Na ključna područja poput ivica najbolje bi bilo staviti više lepka. Ukoliko planirate da osvetlite područje koje je blizu vode ili mesta kojima je veći stepen vlažnosti, osigurajte traku dodatnim lepkom i  uverite se da je ravnomerno pričvršćena za površinu.

Prilagodljivost

U zavisnosti od vrste, proizvođača i napona, LED traka se može koristiti na otvorenom a neke u zatvorenom prostoru, dok se neke LED trake mogu koristiti i u jednom i u drugom. 

Budući da su sredstvo indirektnog osvetljenja, najčešće se nalaze u kanalima i spuštenim plafonima kao dopunski izvor osvetljenja. Bilo da se radi o kuhinji, spavaćoj sobi, kupatilu, dnevnoj sobi ili bilo kojem delu vaše kuće, LED trake mogu efikasno osvetliti prostor. Ne izazivaju zamor očiju jer ne predstavljaju direktno osvetljenje. 

U vidu spoljne rasvete, LED trake se obično koriste na stepenicama i rukohvatima, pa čak i spoljnom nameštaju. Jednostavna instalacija

Tradicionalni sistem osvetljenja sa žicama i prekidačima prolazi kroz zidove i tu se svetla sa LED trakom posebno razlikuju. Ovaj inovativni sistem osvetljenja ne zahteva složeni sistem kablova i bušenje zidova da bi funkcionisao. Njegova veza sa izvorom napajanja je jednostavnija za montažu. Vremenski najduži deo postavljanja LED traka je postupak sečenja i nastavljanja.

 Osim toga, osvetljenje može se postaviti za nešto više od dva sata uz odgovarajuću opremu i u zavisnosti od oblika i veličine prostorije.


Kontrola boje i jačine svetlosti

Ambijent koji želite da stvorite u prostoriji zavisi od odabrane boje i toplote svetlosti. Sa Led trakama je dovoljan jedan klik da pretvoriti svaku sobu u prostor za opuštanje. LED traka nije samo prilagodljiva u pogledu primene već i stvaranja atmosfere. Većina korisnika ih preferira zbog mogućnosti da menjaju jačinu i boju svetlosti kako bi prilagodili prostor aktivnostima kao što su spavanje, čitanje ili gledanje televizije.


#izdvajamoizponude

LED TRAKA 10,8W/M 3000K 60 LEDS/M V-TAC