Objavljeno: 09.03.2020Sa dolaskom proleća i sve toplijim vremenom, normalno je da razmišljate i da se pripremate za uređenje bašte jer ćete uskoro više vremena provoditi na otvorenom. Naš užurbani život čini svaku priliku za opuštanje još važnijom, zato osigurajte da vaš životni prostor izvan kuće bude udoban i osvetljen, sada kada imate vremena za uživanje u njemu.


U prethodnom tekstu pisali smo nekim osnovnim pravilima kada su u pitanju bezbednost i sigurnost spoljne rasvete, a sada ćemo se pozabaviti nekim detaljima koji su vezani za sam raspored rasvetnih tela, kao i detaljima koji će vam pomoći da izvučete maksimum iz vašeg plana osvetljenja. 


3. Osobine dvorišta ili bašte

Zabavni deo prilikom izrade vašega plana osvetljenja jeste kada odlučujete koji su to elementi u vašem dvorištu ili vrtu dobri kandidati za osvetljenje. Imate li upečatljivo drvo ili interesantan zid koji biste želeli da istaknete? Suptilno osvetljenje će istaknuti ove karakteristike. Skulpture na otvorenom ili terasasti vrtovi jako su lepi noću uz dodatnu rasvetu.


Vodene karakteristike nude posebnu priliku za osvetljenje. Igra vode i svetlosti noću je čarobna, a današnji novi vodootporni LED proizvodi fantastičan su način da dodate naglasak i lepotu svom bazenu, otvorenom bazenu, fontani ili drugim vodenim elementima u vašoj bašti. Naši stručnjaci za osvetljenje mogu vas uputiti u odabiru suptilne, ali efikasne rasvete koja će istaći sve elemente u vašoj bašti.  


4. Životni stil

Luster na otvorenom daje dodir elegancije bilo kojem prostoru - i stvara prijatan ambijent za večernje druženje ili porodične večere. U svoj plan uključite sistem za zatamnjivanje (dimere) kako biste povećali nivo osvetljenja za, na primer, večeru ili kako biste ga zatamnili za romantično veče sa dragom osobom.


Učinite svoje vreme napolju još ugodnijim tokom vrućeg vremena pomoću ventilatora na 


5. Energija

Ako vam se dopada ideja da povećate sigurnost i estetiku svoga dvoripta uz pomoć osvetljenja, ali vam se ne sviđa pomisao na veći račun za struju, razmislite ponovo. Današnja spoljna rasveta može biti neverovatno efikasna ako ulažete u LED rasvetu. Ušteda od nadogradnje spoljne rasvete i prelaska na LED je ogromna: U toku jedne godine jedna LED sijalica ima prosečni godišnji trošak energije je petostruko manji u odnosu na običnu. Primera radi, ako obična sijalica potroši energiju koja će biti plaćena 500 dinara, LED sijalica će potrošiti energiju za 100 dinara na godišnjem nivou. Pomnožite ovaj broj sa brojem sijalica u vašem domu, i shvatićete da je u pitanju značajna ušteda. 


Nekada su LED sijalice bile mnogo skuplje, ali istraživanje i konkurencija rezultirali su nižim cenama, tako da vreme za promenu LED-a nikada nije bilo bolje.


Ispunite svoj plan osvetljenja na otvorenom jednostavnom skicom svog doma. Prenesite ga našim profesionalcima za osvetljenje za najbolji savet i izbor proizvoda. Jer mi poznajemo svetlost!