Objavljeno: 06.03.2020Lako je da prepoznate dobro spoljno osvetljenje kada ga jednom ugledate. Nakon što sunce zađe, a eksterijer izgleda ugodno - bez tamnih senki, sa dobro osvetljenim ulazima i prilazima, a pri tom sve zajedno deluje ušuškano i lepo - sve su to znaci dobro isplanirane spoljne rasvete


I sami možete stvoriti ambijent vredan divljenja za vaš dom. Sve što vam je potrebno jeste dobar plan osvetljenja. Za početak, najbolje je da napravite spisak svojih ciljeva za osvetljavanje eksterijera vašega doma. 


Evo liste pet osnovnih pravila osvetljenja koje bi trebalo da znate: 


  1. Bezbednost je uvek na prvom mestu


Proverite da li su svi prilazi vašem domu i staze dobro osvetljene i bez senke da biste izbegli eventuelne padove. Nemojte zaboraviti i na stepenice, jer one mogu da budu glavni uzrok povreda.


Postoji nekoliko načina osvetljenja stepenica:


  • osvetljenje za pojedinačne stepenice, montirano na postolje ili na ograde

  • fleksibilno osvetljenje u vidu LED trake, isečeno na svaku veličinu

  • osvetljenje ispod gazišta

  • zidne lampe ili stubne svetiljke


U zavisnosti od vrste stepenica koje imate, bilo koja od ovih vrsta osvetljenja mogla bi biti odgovarajuća i uveliko bi povećala sigurnost pri korišćenju stepenica noću.


2. Sigurnost


Na prvi pogled, može vam se učiniti da su sigurnost i bezbednost spoljne rasvete jedno te isto, ali potreba za sigurnošću ne prestaje kada se prostor osvetli. Jedan od pametnih pristupa za povećavanje sigurnosti vašega doma jeste dodavanje senzora kretanja nekim spoljnim svetiljkama, tako da se svetla uključuju kada neko uđe u vaš objekat. Ovo uključuje životinje, pa ćete možda želeti da budete selektivni ako spavaća soba gleda na područje gde su česte aktivnosti, kao, npr, na trotoar prometne ulice. 


Generalno je u redu da uključite svetlo ispred kuće kada padne mrak i da ga ugasite pre nego pto odete da spavate. Stalno uključivanje i isključivanje svetala ukazuje da se dom koristi, a da je neko prisutan.


Druga opcija je da koristite tajmere za uključivanje i isključivanje spoljnih svetala prema rasporedu. Imajte na umu, međutim, da korišćenje tajmera koji su postavljeni po doslednom rasporedu možda i nije najbolji način da osigurate svoj dom. Pametni provalnici promatraju dom pre nego što odluče da li će delovati ili ne, pa je možda bolje da odredite nepravilan raspored.


Neki proizvođači spoljne rasvete sada nude pametne aplikacije za osvetljenje koje vam omogućavaju daljinsko upravljanje osvetljenjem. Naši stručnjaci za osvetljenje obučeni su za najnovije proizvode pametne rasvete i rado će vam pokazati kako se koriste i koji proizvodi su raspolaganju. 


Još detalja vezanih za pravila spoljne rasvete očekujte u narednom tekstu.