Objavljeno: 05.05.2020Stiglo je lepo vreme, što znači da je vreme da naše bašte i terase ožive. Ovi prostori nam omogućavaju da uživamo sami ili u društvu prijatelja tokom dugih letnjih večeri i zato je važno da im obezbedimo pravilno i efikasno osvetljenje.


Ukoliko ste i ranije čitali naše blogove, verujemo da ovu rečenicu već znate napamet. tj. da efikasno osvetljenje znači uštedu na računu za struju, imajući u vidu da LED sijalice, kao i drugi tipovi LED rasvete troše mnogo manje električne energije u odnosu na standardnu. 


Evo nekoliko saveta kako pravilno da isplanirate osvetljenje za vaš eksterijer:


1) Definišite svoj budžet i dekorativni stil


2) Izmerite prostore kojima je potrebno osvetljenje i definišite kritične tačke gde bi trebalo da se pojača rasveta. 


3) Funkcionalnost sistema osvetljenja je takođe važna i iz tog razloga moramo da razmotrimo prekidače i mogućnost jednostavnog uključivanja i isključivanja svetla. Zgodna opcija su senzori ili automatski mehanizmi koji olakšavaju upotrebu rasvete na otvorenom. Međutim, često nam je potrebno da ipak sami možemo da korigujemo šta će od rasvete biti uključeno, a šta ne. 


4) Za opšte osvetljenje pripremamo područja za rasvetu i definišemo ih, a onda je vreme da odaberemo vrstu lampe i/ili boju svetlosti kako bismo imali jasnu svrhu kompletnog osvetljenja. Detaljnije o odabiru boje i temperature svetla pisaćemo u narednom tekstu.


5) Kritična područja mogu biti pristupne tačke, staze, stepenice ili prozori. Ovde se misli na ona područja kojima je iz bezbednosnih razloga potrebna dodatna rasveta i za koje je veoma važno da imamo dobru vidljivost. To ne mora da znači da će njima manjkati i estetska nota. 


6) Za pristupne tačke, poput ulaza u dvorište, garažu ili sam ulaz u kuću moramo da koristimo direktno osvetljenje. Ovde je preporuka da se za direktno osvetljenje koriste reflektori, a radi bezbednosti i praktičnosti, možete odabrati i LED reflektore sa senzorom.  


7) Za staze i ugradne podove preporučujemo stubne svetiljke i ugradne podne svetiljke koje nam omogućavaju da definišemo željeno područje i imaju sigurnosnu notu, tj. omogućavaju nam da izbegnemo da ljudi padnu ili da se spotaknu dok hodaju po njima.


8) Za opštu rasvetu možemo da koristimo zidne i ugradne zidne lampe, kao i neke viseće svetiljke za homogenu distribuciju svetlosti.


9) Za dekorativno osvetljenje drveća, cveća ili fontana, solarne lampe daju fokusiranu rasvetu koja može biti usmerena. 


10) Pored toga, možemo da razmotrimo neke svestrane elemente, poput podnih ili prenosivih lampi koji nam omogućavaju da promenimo osvetljenje i da ga prilagodimo različitim potrebama u zavisnosti od prilike. Na primer, podna lampa može se koristiti i na otvorenom za posebne prilike, potreban vam je samo odgovarajući  priključak ili možete koristiti i stone lampe za romantičnu večeru ili za zabavu sa prijateljima.


Sada možemo uživati u našim baštama tokom cele noći bez brige o osvetljenju. Neka sezona uživanja na otvorenom počne! 


Izdvajamo iz ponude: 

Led reflektori sa senzorom


Pogledaj ponudu na našem sajtu i poruči idealne reflektore za upotrebu na otvorenom. Senzori omogućavaju da koristite direktno svetlo samo kada vam je zaista i potrebno, ali i zaštitu od eventualne krađe. Ukoliko se neželjeni gost nađe u vešem dvorištu, iz pomoć LED reflektora sa senzorom lako ćete ih uočiti.