Rasveta za eksterijer - estetika i bezbednost

Osvetljenje na otvorenom prostoru je neophodno, pogotovo kada je u pitanju prostor u kome živimo.

Rasveta za eksterijer - estetika i bezbednost

 

 

Rasveta eksterijera je način da zaštitimo naše kuće i dvorišta i tako odvratimo lopove od provale i krađa. Isto tako, eksterna rasveta estetski dopunjava eksterijer našeg doma.

Pravo osvetljenje, kao i na dobar način postavljena rasveta je vrlo bitna za bezbednost tokom noći, pa se preporučuju svetiljke koje imaju senzore za pokret,  ali eksterna rasveta služi i za uživanje tokom dugih prijatnih večeri koje provodimo u dvorištu.  Dizajniranjem adekvatne spoljne rasvete ulepšava se bašta, balkon, kuća i okućnica. Izbor pravog osvetljenja za eksterijer je od suštinskog značaja da se stvori prijatna atmosfera i da se obezbedi prostor. 

 

Zidne lampe

Ove lampe služe za osvetljenje bašta, terasa, balkona i postavljaju se na spoljašnji zid. Zidne lampe za eksterijer ukrašavaju ulaz kuća i objekata, kao i nadstrešnice na otvorenom.  Veoma su funkcionalne i korisne, a takođe, zadovoljavaju estetsku komponentu. 

Daju prijatnu i meku svetlost za razliku od reflektora koji emituju veći intezitet svetlosti. Mogu biti različitih oblika, veličina i dizajna, od mekih i zaobljenih oblika do geometrijski oštrijih oblika. Zidna spoljna rasveta od kovanog gvožđa, na primer, je idealna za klasične spoljašnjosti u vidu zidova od kamena. 

Spoljne zidne lampe se mogu birati u odnosu na ugao na koji bacaju svetlost. Tako imamo one koje emituju svetlost svuda oko sebe, nekima je svetlost uperena ka dole, a drugima na gore ili sa strane. 

 

Stubne svetiljke

Stubne svetiljke su praktične da se koriste, posebno tamo gde ima različitih nivoa na kojima je potrebno postaviti markere u vidu osvetljenja, kako bi se lakše video prelaz. Ovaj vid osvetljenja može biti različitih visina i namenjen za različite vidove upotrebe. Preporučljivo je da se stubne svetiljke postave kod stepenica kako bi se one bolje osvetlile i obeležile prilikom korišćenja noću. Mogu se postaviti duž ivice spoljašnjeg zida, duž baštenske ograde ili pokraj spoljašnjih uglova bazena u dvorištu. Stubne svetiljke su korisne kada se postave duž baštenskih staza ili duž staze kojom se kolima ulazi u garažu.

 

Podne lampe za vrtove

Podne lampe sa podlogom mogu da budu idealno estetsko osvetljenje za vrtove i bašte. Ovaj vid rasvete je vrlo dekorativan i uklapa se u spoljašnji ambijent koji je lepo osmišljen. Postavljaju se u eksterijeru gde ima puno zelenih površina, rastinja, cveća i ostalih baštenskih rešenja. 

Podne lampe bacaju diskretnu svetlost i svojom mekanom svetlošču naglašavaju elemente u svojoj blizini. Ove lampe imaju postolje koje može biti određene visine, tako da lako može da se kombinuju pored višeg ili nižeg rastinja. Podne lampe za vrtove su dizajnirane na moderan način ili imaju izgled fenjera za klasičan stil uređenja dvorišta.  

Reflektori za bašte

Reflektori za spoljnu upotrebu emituju jaču svetlost i mahom se koriste kako bi jak snop svetlosti fokusirale na specifične oblasti. Koriste se da se istakne neki arhitekstonski deo ili deo nekog pejsažnog detalja.

Reflektor, na primer, može biti postavljen u nivou tla i biti usmeran ka gore ili da se postavi kod nekih stepenica da bi se one bolje videle pri koračanju. Reflektori mogu da se usmere na neko drvo koje će noću biti osvetljeno i lepše vidljivo.