Ovo do sada niste videli: moderna rasveta u dnevnoj sobi

Iako oduvek važan element enterijera koji, uostalom, ima i tu praktičnu funkciju da osvetli prostor, rasveta je uglavnom tek uklapana uz ostale detalje onda kada se uređenje završava.

Ovo do sada niste videli: moderna rasveta u dnevnoj sobi

Međutim, moderna rasveta danas izbija u prvi plan, skreće pažnju i upečatljiv je akcenat, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 

Inspiracija u modnim stilovima

Moda je inspiracija za sve moguće sfere života, a posebno za uređenje enterijera. Najpre su se njeni dezeni preselili na trosede i fotelje, da bi i modni akseosari dobili svoje mesto u kući. Novitet je, međutim, što se u ovu priču uklapa i rasveta.

 

Tako je rasveta za plafon u vidu lustera sada veoma aktuelna u formi abažura od resa i cirkona ili pak gusto zbijenih bisera, poput niski bisernih ogrlica. Šinska rasveta je takođe sve češći izbor za plafonsku rasvetu.

Njih u stopu prati podna rasveta čiji abažuri dolaze u vidu perja i šešira sa velikim broševima. Čak i ako ostavljate po strani sve ostalo, ne možete da ne primetite da moderna rasveta dolazi u svim nijansama zlatne boje, te su tako i one najjednostavnije stone i podne lampe dobile makar zlatne akcente, ako već nisu u celini u ovoj boji.

 

Neprolazni sjaj kristala

Ako želite moderan enterijer, nikako nemojte bacati stari bakin luster od kristala i staklića u svim dimenzijama – ovakva rasveta trenutno je potpuni hit. Takođe, plafosnke spot lampe su odličan izvor svetla aza dnevnu sobu.

Lusteri čiji držači za sijalice izgledaju poput bogato ukrašenih svećnjaka sada se pozicioniraju u sve prostorije, od kupatila do dnevne sobe, i apsolutno su najtraženiji detalj svakog doma.

Oni koji se među retro varijantama izdvajaju jesu lusteri čija je baza u nekoj zatvorenoj i „teškoj“ boji, poput tamne zelene ili bordo, koje se dobro slažu sa zlatnim detaljima. Pored toga što je veoma šik, ovakva rasveta pruža i dobro osvetljenje, jer u ovim lusterima nikada nema manje od pet sijalica.

 

Podna rasveta neobičnih formi

Podna rasveta nam u svojim modernim verzijama dolazi u zaista neočekivanim formama. Podne lampe, nekada visoke do plafona, sada krase najrazličitiji mogući abažuri – od onih retro do medernih u vidu valjaka, kupa, kocki i slično. Njih u stopu prati podna rasveta u LED varijanti, najčešće kombinovana sa lampama koje imaju formu lopte sačinjene od bezbroj malih sijalica.

Ovde ne treba zaboraviti ni da rasveta u svakoj svojoj verziji može doći i u obliku nekih predmeta, te su veoma popularne lampe u vidu pecaroških štapova, brodića ili uzanih dvoraca. Ali ako i dalje glasate za retro, tu je rasveta u obliku velikih podnih svećnjaka.

 

Rasveta kao upadljiv akcenat

Nećemo dužiti priču o tome kako sada rasveta postaje najupečatljiviji detalj enterijera, dovoljno je da pomenemo samo neke primere koji svakako ostavljaju bez daha.

Prvi je, svakako, mnoštvo okruglih lustera rađenih od tankog providnog stakla sa mnogobrojnim šarama, koji dolaze u setu od šest ili sedam i smeštaju se jedan do drugog u centar prostorije. Ako Vam ovo deluje preterano, šta mislite o tome da rasveta ukrasi Vaš prostor u vidu velikih sijalica oko vrata ili ogledala, poput onih u garderobama velikih svetskih zvezda?

I, da ne zaboravimo lustere koji deluju poput gnezda za ptice ili odsečene grane. Dašak prirode nikada nije naodmet, čak ni kada je rasveta u pitanju!