Lusteri za kuhinju i trpezariju – kako odabrati?

Obzirom na to da mu nije jedini posao da osvetli prostor, već da ga ulepša i učini plemenitijim, prijatnijim za boravak, luster treba pažljivo birati, na osnovu toga gde se postavlja, kolika je prostorija u kojoj će biti, da li je potrebno da svetlo bude prigušenije ili jače, na kojoj će biti visini, a uz sve to je dobro odmah da znate, s lusterima može prilično da se pretera, pa ma koliko prostorija bila velika, više od dva lustera neće „trpeti“. 

Lusteri za kuhinju i trpezariju – kako odabrati?

Svaka prostorija ima neko svoje pravilo, ako se može tako reći, pa na osnovu tog pravila je dobro napraviti i sam odabir, a ovog puta pričamo o trpezarijama i kuhinjama.

Kako odabrati luster za trpezariju?

Krenimo od samog osvetljenja. Trpezarija je mesto okupljanja porodice i prijatelja, što znači da je najvažnije da se u njoj osećaju svi dobro, iako se to već lako postigne ukusnom hranom. Međutim, svetlost može dodatno da utiče, pa su žuta led rasveta i topla bela led rasveta najbolja dva izbora za ovu prostoriju. Hladno belo svetlo nije za nju, jer će uticati na sterilnost prostora, a to sigurno nije nešto što želite za vreme ručka, večere i okupljanja uopšte. Kada su lusteri u pitanju, trpezarija vam već daje dosta prostora za eksperminetisanje.

Jedno od pravila koja uglavnom važe jeste da se lusteri nađu na visini od 2,1m od poda, kako se ne bi događalo da neko udara glavom u njih, a i kako bi došli do izražaja. Međutim, lusteri za trpezariju daju drugačije opcije, pa ih možete približiti prilično trpezarijskom stolu, čime ćete postići fantastičan efekat u samom enterijeru i njegovom izgledu. Spuštene kugle iznad stola, sijalice koje se uvijaju i padaju sa drvene grede koja je deo cele instalacije, tj. lustera, doprineće tome da celokupan izgled trpezarije bude moderniji, ali i prijatniji za boravak u njoj, jer se na taj način svetlost koncentriše na sto, a okolina ostaje blago zamračena, što daje jednu posebnu prijatnu atmosferu za jelo i druženje.

Možda će vas interesovati i: Saveti za kačenje lustera

Gledajte da luster za trpezariju bude u skladu sa stolom, komadima nameštaja koji se u njoj nalaze, neka budu samo deo slagalice koju čini celokupan enterijer i na taj način ćete napraviti potreban pogodak.

 

Kako odabrati luster za kuhinju?

Vratimo se par koraka unazad, jer da bi se došlo do trpezarije i uživanja u obrocima i pićima za stolom, onda je i te kako važno zasući rukave i spremiti sve u kuhinji. Dok je luster za trezariju zahtevao da stvori jednu intimniju atmosferu, osvetljenje za kuhinju zahteva da bude što bolje i da stvori što bolju vidljivost, kako bi jela ispala savršena.

Za kuhinjsko osvetljenje se uvek biraju hladno, ili toplo belo svetlo, jer daju potrebnu svetlost, koja se može pojačati dodatnim radnim osvetljenjem iznad radnih površina. Kuhinjski luster bi trebalo da prati sam izgled celokupne kuhinje, a to najčešće znači da bude od nekih prirodnih materijala ili veoma jednostavnog, modernog izgleda, što se posebno traži kod kuhinja koje su jednobojne, oštrih ivica i sa metalnim drškama. Lusteri podseive visine su odlični za kuhinje sa šankom, ostrvom ili stolom koji se u njoj nalazi, pa razmislite i o tome kada ih postavljate i birate, a ukoliko je u pitanju sasvim odvojena kuhinja, led plafonjerke su možda i najbolji izbor, što zbog svetlosti koju emituju, što zbog lakog održavanja.

 

Izdvajamo iz ponude: 

Luster George Town Brilliant

 

Kompletnu ponudu lustera iz naše ponude možete pogledati na ovom linku