Kako rasveta vašem dvorištu daje novi sjaj?

Kada se govori o rasveti, treba imati na umu da je to jedan od najefektijih načina kojima možemo bilo kom prostoru dati novi izgled. Bilo da neko mesto želimo učiniti atraktivnijim nego što jeste ili stvoriti neko opuštajuće mesto koje će služiti za beg od svakodnevice.

Kako rasveta vašem dvorištu daje novi sjaj?

Kada se govori o rasveti, treba imati na umu da je to jedan od najefektijih načina kojima možemo bilo kom prostoru dati novi izgled. Bilo da neko mesto želimo učiniti atraktivnijim nego što jeste ili stvoriti neko opuštajuće mesto koje će služiti za beg od svakodnevice. Nije bitno da li se tu radi o unutrašnjem prostoru ili eksterijeru, rasveta ima tu moć da mu da izgled baš onakav kakav ste zamislili.

Mnogi stručnjaci koji se bave dekoracijom i uređenjem se slažu da je veoma bitno prilikom sređivanja prostora iskoristiti sav potencijal koji pruža rasveta. Mi vam na ovom mestu donosimo savete kako da, koristeći rasvetu na pravi način, od vašeg dvorišta napravite vaš mali raj i oazu u kojoj ćete se osećati lepo i gde ćete u svakom trenutku moći da se opustite.

 

Počnite od terase

Terasa mnogima predstavlja omiljeno mesto u njihovom domu. To je mesto gde se mogu opustiti posle napornog radnog dana, mesto koje može biti spas u toplim letnjim noćima, i gde se sa prijateljima i porodicom možete družiti.

Jedan od najvažnijih saveta kada se radi o najboljoj rasveti za terasu je to da treba koristiti onu čija se jačina može podešavati, kako bi mogli da je prilagodite vašim željama i raspoloženju.

Uz beli nameštaj na terasi, preporuka je da se koristi led rasveta koja bi se nalazila u zidovima ili na plafonu u slučaju da je terasa natkrivena. To celom ambijentu može dati romantičnu notu, a istovremeno ostajući u granicama klasike. Uz ovakvu rasvetu se idealno uklapaju i razni specifični detalji, kao što je, na primer, lampa srednje visine pored garniture za sedenje ili specifični jastučići koji će se uklopiti u kompletan ambijent.

Ako je slučaj da je garnitura na terasi u boji drveta, odnosno da ima trščanih elemenata među nameštajem, savetuje se da led rasveta bude u žutoj boji, jer će u tom slučaju sva atraktivnost tako uređene terase doći do izražaja. Takođe, luster od trske koji bi se nalazio iznad stola je nepogrešiv detalj, koji će dati vintidž notu koja je neprolazna i neprevaziđena.

Pored terase, stepenice nikako ne smete zaobići. Postavljanje rasvete na ivicama stepenica ili pregibima, posebno osvežavajuće deluju na čitav prostor.

 

rasveta za dvorišteRasveta na stazama u dvorištu

Romantika, prefinjenost i elegancija - to sve sa sobom nosi postavljanje rasvete duž staze u vašem dvorištu. Ovde je nepogrešiv potez staviti led rasvetu u vidu manjih lampi duž ivica čitave staze i koje je osvetljavaju sa obe strane. Na takav diskretan način se postiže maksimalan efekat na ceo ambijent.

 

Postoji i druga opcija, a to je da umesto led lampi koristite male reflektore ili fenjere koje će osvetljavati stazu. ipak ta vrsta rasvete se uvek pre preporučuje za zelene površine. Tako da, ako se odlučite za reflektore ili fenjere, nikako ih nemojte u isto vreme koristiti i za osvetljenje zelenila u vašem dvorištu.

 

Istaknite rasvetom zelenilo u dvorištu

Šta god od biljaka ili zelenila imali u svom dvorištu, rasveta vam može pomoći da na neke delove i elemente bacite poseban akcenat. Pa tako posebnim fenjerima možete diskretno osvetliti vaše ruže na koje ste posebno ponosni ili na lukav način ’sakriti’ neki deo dvorišta gde trava nije potpuno uspela, naglašavanjem nekih drugih elemenata. Isto tako, saksijsko cveće možete istaći u prvi plan, i to se uvek preporučuje jer stavljanjem cveća u prvi plan ceo prostor dobija posebnu toplinu.

Rasveta pruža mnoštvo mogućnosti prilikom uređenja vašeg prostora, iskoristite to!